perjantai 20. heinäkuuta 2012

Kasvihuoneen kastelu automaattisesti

Olen lapsesta asti tykännyt aina kasvihuoneista. Muistan vieläkin mummun muovista tehdyn kasvihuoneen, jossa oli kostea ja lämmin ilma sekä voimakas tomaatin tuoksu. Halusimme omaankin pihaan kasvihuoneen, mutta siinä oli alun pitäenkin tarkoitus kasvattaa myös koristekasveja sekä mahduttaa sinne myös pieni pöytä ja pari tuolia.

Melkein kaikki kasvit kasvavat kasvihuoneessamme saviruukuissa, mikä tarkoittaa sitä, että niitä pitää kastella vähintään kerran päivässä. Päädyimme tähän ratkaisuun siksi, että tiesimme automaattisesta kastelujärjestelmästä, jonka halusimme ehdottomasta hankkia kasvihuoneeseen. Olin jo lapsena omassa kasvihuoneessani käyttänyt Blumat-kastelujärjestelmää, joka oli helppo asentaa, ei tarvitse sähköä eikä välttämättä painevettä, osoittautui tosi varmatoimiseksi, eikä ollut hinnallakaan pilattu. Itse asiassa sama noin 20-vuotta vanha järjestelmä on edelleen vanhemmillani käytössä.


Meillä kastelujärjestelmä on liitetty paineenalennusventtiilillä vesijohtoon. Jokaisessa ruukussa on oma "kasteluanturinsa" ja tippu, joten jokaisen ruukun kosteustason saa määriteltyä erikseen. Tällä on se iso merkitys, että voi eri kasveilla käyttää eri kokoisia ruukkuja. Vaikka kasteluanturit tuntuvat liiankin yksinkertaisilta, ne kestävät vuosikausia, kunhan ne pesee syksyllä ja päästää kuivumaan ennen pakkasten tuloa. Kaikki letkut jätämme talveksi paikoilleen.

Blumat-tuotteita myydään nykyään Suomessa monissa paikoissa, mutta itse olemme ostaneet pääsarjan  Kivikankaalta, mutta lisäosia myös muista paikoista. Olen myös asentanut samaan järjestelmään yhden hanan, jolla saan täytettyä kastelukannun suoraan kasvihuoneessa.

Yksi miinus kastelujärjestelmän käytössä kyllä on. Se nimittäin kastelee kasveja pelkällä puhtaalla vesijohtovedellä ja kasvit kärsivät helposti ravinteiden puutteesta, sillä ruukun mullan ravinteet on kasvihuoneessa nopeasti käytetty loppuun. Silloin tällöin kasveja pitääkin kastella voimakkaalla lannoiteliuoksella, mutta sekin haittaa vähän kasvua. Toistaiseksi en ole löytänyt lannoitteensekoitinta, jonka voisi liittää letkun osaksi järjestelmää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...